Obren Jović Savin

Lirika za djecu Obrena Jovića na radost čitalaštva

Pero Zubac


Čovek i pesnik takve duše kakva je Obrenova morao je propisati i za decu. Rođenje unuka Stevana bila je samo inicijalna kapisla i, evo, desila se ova vedra, mudra i korisna knjiga za decu iz pera Obrena Jovića. Smatram da je dobro što je knjiga naslovljena baš ovako: Rosa na cvatima – lirika za djecu. Dovoljno da čitaoci Obrenovih knjiga odmah odvoje ovo delo od dela za odrasle, mada bi im bilo korisno da ga pročitaju. Jer koliko ova knjiga govori o deci, govori i o odraslima. Ponekad više o odraslima.

Rukopis me odmah podsetio na Zmaja. Imao sam jednu Zmajevu pesmaricu  u kojoj su bile poredane njegove pesme bez naslova, obeležene samo brojevima, kao u knjizi Obrena Jovića. Potom sam našao niz pesama koje se oslanjaju na najbolje u Zmaja, samo su modernije, primerene ovom vremenu i jeziku i shvatanjima sadašnjeg deteta. Muzikalnost ove poezije svakako će privući kompozitore i pevače pesama za decu, a deca će je radije čitati. Teme su ovovremene a, što je vrlo važno, u pesmama ima puno lepog i zdravog humora. Jer deca vole, kako Radović reče, "smešne stvari".

Obren Jović je, iz knjiga njegovih znamo, školovan i mudar čovek, višestrano darovit, blage naravi i odmerene reči. To su bile lepe prednosti koje čovek ima kada se odluči da piše za decu. I ova Obrenova odluka, koju sam naslućivao još ranije, biće na radost našem čitalaštvu, dragoceni doprinos našem pesništvu za decu, nastao na najboljem u tradiciji našeg pesništva za decu a obojen savremenim bojama svakodnevice.

Radujem se ovoj knjizi, unapred.


početna biografija poezija knjige galerija kontakt