Obren Jović Savin

Obrenova knjiga radosnica

Obren Jović Savin: "Luka po Jevanđelju", pesme za decu

Pero Zubac


Rođenje jednog deteta velika je prinova za ceo svet. Rađa se jedna nova mogućnost popravljanja sveta, biće koje produžava nadu onima koji odlaze u vreme koje dolazi. Tako je i Luka, dečak koji će 14. juna 2003. godine napuniti svoju prvu godinu, izmamio ovu knjigu, zapravo njenu osnovnu tkanicu, od pesnika i romansijera Obrena Jovića. A kako je pisao veliki i jedinstveni slikar, to je knjiga ne samo čitljiva nego i vidljiva, puna lepih slika.

Knjiga je sklopljena od tri dela, a ustvari to jeste troknjižje, tri knjige u jednim koricama. Samo se mogu čitati ovako zajedno, kako ih je pesnik složio, a mogu i odvojeno kao knjige: o Luki, o cveću (bilju), fauni (svetu životinja). Ovako poredane, meni se čini, stoje najbolje i opravdavaju obimnost ove knjige, u broju pesama, jer pesnik kazivajući priču o Luki slaže pesme koje će Luka čitati i preko njih upoznavati svet u kojem se zadesio. Svet svoga okoliša, u dalekoj zemlji, svet zavičaja njegove majke, svet porekla njegovog oca, sve to na tri lepe strane sveta.  

Dečak je u svetu vetrenjača, a pesme ga upućuju na Srbiju i Španiju, a jednom će, kada odraste, čitati pesme u kojima je napisano kako se rodio, kako je počeo da raste i upoznaje svet, a pesme o cveću su, kao i pesme o životinjama, svojevrstan unikatan Lukin udžbenik, za učenje srpskog jezika. U pesmi "Jedan Luka i dva vuka", pesnik već Luku uvodi u čitanje prvog bukvara pisanog na majčinskom jeziku.

Dabome, knjiga je pisana za svu decu, ona nosi univerzalne poruke, napisana je na najboljim zmajjovinskim tradicijama muzikalne i pitke i pamtljive poezije, a pesme o cveću su pravi majstorski medaljoni, jezgrovite i oslikane, u katrenima koji plene svojom punoćom značaja.

Jedna dobra knjiga pridružuje se knjigama, do sada objavljenim, Obrena Jovića, u vreme kada je ovakva poezija, koja otvara vidike i povezuje krajeve sveta, dragocena i neophodna za zdrav rast dece novoga sveta.


Novi Sad, 2. aprila 2003.

početna biografija poezija knjige galerija kontakt